Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byter "koja" mot Alfa Romeo

Annons

Bengt Åke lever i overall, både på jobbet och på fritiden.

Han sköter sedan 1987 både bilar och fastighet vid räddningstjänsten i Falun.

Men även på fritiden handlar det om att meka med bilar.

- Egentligen är den stora tjusningen med banracingen inte att få köra tävlingarna, säger Bengt Åke. Det är att kunna fixa till bilen så den går riktigt bra. Sedan är det naturligtvis en bonus att även få köra bilen, och känna hur den fungerar.

Banracing har alltid tilltalat Bengt Åke.

- Redan som barn gillade jag bilar. Och på 60-talet läste jag mycket biltidningar och var jag mycket ute på biltävlingar och tittade.

Men trots att Bengt Åke både skaffade sig en fordonsteknisk utbildning och många år jobbade på olika bilfirmor, var det först 1975, när han just bytt ut biljobbet mot värmeservicejobb på OK, som han slog till och satsade på att tävla själv.

- Våren 1976 hade jag premiär, berättar Bengt Åke. Jag började köra "hundkoja" i SSK-serien. Att det blev just en BMC berodde främst på att jag hade en kompis som hade en. Och sedan blev jag förtjust i bilen.

Fram till 82 höll Bengt Åke på med banracingen. Dock utan några större framgångar.

- Jag hade inte så stora ekonomiska resurser. Dom som fanns i toppen var killar som hade verkstäder och resurser bakom sig. Jag fick klara mig med de pengar jag tjänade på jobbet.

Att det blivit en nystart vid 60 års ålder för Bengt Åke beror nog till stor del på en bättre ekonomi idag.

- Det finns fördelar med att vara "ungkarl" igen, säger han och tvinnar sina "Picko Troberg-mustascher". Man gör vad man vill, när man vill och hur man vill - i stort sett.

Sommarens äventyr ändade dock efter två och en halv tävling. Koppligen på "hundkojan" mer eller mindre exploderade och vevaxeln gick av.

- Men nu har jag köpt en Alfa Romeo GTV -69, säger Bengt Åke. Med den ska jag börja åka Alfa-corse, som är en serie som faktiskt är betydligt billigare att ställa upp i än SSK Classic, som jag var med i i somras.

Något hopp om att börja vinna tävlingar med sin Alfa har han dock inte.

- Nej, jag började tävla på tok för sent redan första omgången när jag var 30. Och idag - vid 60 - är jag nog på tok för feg för att kunna vara med och slåss med de snabbaste. Jag kör för att det är roligt - inte för att vinna segrar.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons