Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byter is mot rytm och dans

Annons

SIDA-projektet syftar till att öka förståelsen mellan ungdomar i olika kulturer.

-Det är nyttigt för våra ungdomar att lära känna människor med en annan hudfärg, ett annat språk och andra seder, fastslår Berit G Bergfors, verksamhetsledare i Studiefrämjandet norra Dalarna.

I november i fjol besökte hon och fem ungdomar från Leksands gymnasium Brasilien för att få en inblick i hur unga har det i Sydamerika.

-Sedan dess har de fungerat som något av ambassadörer i förståelse. De har besökt Leksands skolor och visat bilder och berättat om sina upplevelser i och intryck av Brasilien. Nu är de värdar för våra besökare, säger Berit.

Besökarna kommer från kulturföreningen Baguncaco i Salvador i Brasilien. De besöker flera skolor och daghem för att musicera och informera. Dessutom ska de gästa ungdomsmottagningen för att få veta vilken preventivmedelsinformation som ges till svenska ungdomar.

Brasilianarna, som bor i stugor vid Orsandbaden och stannar i Leksand under två veckor, hade aldrig sett snö eller is innan de kom till Sverige.

- De har tagit massor av bilder för att kunna övertyga sina kamrater om att vattnet i Sverige är fruset. De är förtjusta i snön, men samtidigt fryser de så att de skakar. Vi har fått låna massor av kläder och skor för att de inte ska, som de befarar, frysa ihjäl, säger Berit.

Hon är mycket nöjd med resultatet av projektet.

- Även om det har varit ett utbyte i mindre omfattning sprider sig förståelsen som ringar på vattnet, konstaterar hon och tillägger med ett skratt:

-Ringar på ofruset vatten.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons