Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byråkratin räddade skrattmåsarnas ägg

Annons

Anledningen är den att hälften av de berörda fastighetsägarna inte meddelat att de tagit del av beslutet.

Sannolikt av den anledningen att de inte stöder nämnden i fråga om att tilllåta prickning av fåglarnas ägg.

- Så länge alla inte svarat kan miljönämndens beslut inte vinna laga kraft, säger miljöinspektör Peter Sjö på miljökontoret.

- Tack och lov att byråkratin den här gången räddar skrattmåsungarna, säger Conny Trogen i Dalarnas ornitologiska förening.

Nu hoppas han att miljönämnden får sig en tankeställare om missnöjet med måsarna verkligen är så utbrett som de klagande gör gällande.

- Jag hoppas också att nämnden ordnar så att vi får träffa de berörda fastighetsägarna och förklara hur betydelsefulla skrattmåsarna är, tillägger Conny Trogen.

Många är de som efter Falu Kurirens artikel hört av sig och varit beredda att agera om prickningen hade blivit verklighet.

Framför allt sedan länsveterinär Olle Rydell tagit till orda och ansett prickning av ägg så här sent på året vara snudd på djurplågeri.

Det var i slutet av april som miljönämnden på eget bevåg beslutade låta fem klagande fastighetsägare i området pricka 500 skrattmåsägg för att minska antalet fåglar.

Beslutet togs trots att prickningen i bästa fall skulle kunna startas i dag. Och nu har det visat sig att ett 40-tal av de 80 fastighetsägarna inte hört av sig och därmed kan måsungarna tryggt börja krypa ur skalet de närmaste dagarna.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons