Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggstrejken över

Annons

Strejken i byggsektorn har avblåsts. Ett treårigt avtal undertecknades strax före klockan fem på tisdagsmorgonen, uppger Sveriges Byggindustrier för TT.

I förra veckan presenterade medlarna ett bud som Byggnads sade nej till, men som arbetsgivarna accepterade. Byggnads motivering till avslaget var bland annat att de föreslagna löneökningarna skulle understiga nivåerna i industriavtalet och att frågan om den omstridda förhandlingsrätten inte kunde anses vara löst.

Sedan i onsdags var drygt 800 anställda vid Peab uttagna i strejk. Ytterligare cirka 1|500 personer var varslade om strejk hos JM, NCC och Skanska från den 27 april.

Enligt Sveriges Byggindustrier är det nya avtalet i princip i linje med medlarbudet från förra veckan. Avtalet ger 10,2 procent över tre år.

Byggnads har i avtalet drivit igenom en skyldighet för arbetsgivarna att skicka löneuppgifter till Byggnads, inte bara för sina egna medlemmar utan även för oorganiserade medarbetare och de som är medlemmar i andra fackföreningar.

Byggnads ordförande Hans Tilly är nöjd med avtalet, som bygger på det medlarbud Byggnads sade nej till i förra veckan.

Det handlar bland annat om att Byggnads fått igenom en arbetstidsförkortning, med en dag under 2008 och en dag 2009. Byggnads anser sig också ha fått kompensation för att granskningsarvodena avskaffas.

Byggnads granskningsarvoden fick stor uppmärksamhet genom en dom i Europadomstolen i februari. Arvodet syftar till att kontrollera att arbetsgivarna betalar ut rätt lön.

Tidigare har alla byggarbetare, oavsett om de var medlemmar i Byggnads eller ej, betalat 1,5 procent av lönen i så kallat granskningsarvode.

För att finansiera granskningen i fortsättningen har Byggnads förbundsfullmäktige beslutat höja medlemsavgiften med 155 kronor per månad. Men det kompenserar inte fullt ut för de avskaffade granskningsarvodena.

Arbetsgivarnas nya skyldighet att lämna ut löneuppgifter för samtliga medarbetare till Byggnads betecknas av Sveriges Byggindustrier som "mycket tveksam ur integritetssynpunkt". Hans Tilly tror dock att den kommer att underlätta arbetet med lönegranskningen.

TT

Mer läsning

Annons