Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggstrejk hos Peab _ nya varsel

Annons

Byggnads inledde sin strejk mot Peab klockan fem i dag med 800 arbetare runt om i Sverige.

Samtidigt har Byggnads varslat för ytterligare 1|500 arbetare landet hos JM, NCC och Skanska till den 27 april, sade förbundsordföranden Hans Tilly i går. För att ta ut fler i strejk behöver förbundet LO:s medgivande

Dagens strejk inleddes sedan Byggnads nobbat medlarnas slutbud i går eftermiddag.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier sade ja till budet.

Byggnads har lämnat in en åttasidig redogörelse över sina invändningar mot budet. Främsta invändningarna gäller förhandlingsrätten på mindre arbetsplatser och den erbjudna arbetstidsförkortningen. Dessutom är löneökningsutrymmet 0,5 procentenhet för litet, anser facket.

Medlarna står till parternas förfogande men de tar inga egna initiativ just nu.

Enligt Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, visar Byggnads svar på budet och stridsåtgärderna att facket förlorat kontrollen över situationen. Han säger sig sakna förklaring på strejken trots den åttasidiga redogörelsen och han anser att medlarna gått byggnadsarbetarna till mötes på varje punkt. Antoni tror att det är fråga om en bitter reaktion på "utgången i målet i Europadomstolen tidigare i år", där de omstridda granskningsarvodena underkändes.

I Hammarby Sjöstad i Stockholm, där Peab bygger bostadsrätter, stod arbetet stilla i morse.

På plats fanns Johan Lindholm som är ordförande i Byggettan och sitter med i stora förhandlingsdelegationen.

Han säger till TT att alla reaktioner han mött på byggstrejken hittills varit positiva. Många har kommit med uppmuntrande tillrop som "stå på er" och "vi står bakom er".

Enligt Lindholm är stridsviljan bland de fackanslutna hundra procent och han säger att varslet mycket väl kan komma att utökas, även om det är svårt att säga när det kan komma att ske.

Lindholm sade också att han är upprörd över att byggarbetsgivarna blandat in frågan om de så kallade granskningsarvodena i avtalsrörelsen. Han menade att frågan inte hör dit.

Peabs platschef i Hammarby Sjöstad ville inte prata med TT.

.

TT

Mer läsning

Annons