Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggstart för säkerhetsfängelser

Annons

Efter rymningarna och fritagningarna på Kumla och Hall byggs nu nya säkerhetsfängelser på tre platser i landet.

Efter rymningarna för tre år sedan tas i augusti det första spadtaget för Sveriges nyaste och säkraste fängelse, meddelar Kriminalvården. Regeringen har godkänt hyresavtalet mellan Specialfastigheter och Kriminalvården för den nya anstalten Saltvik utanför Härnösand.

Regeringen har också godkänt planerna för liknande byggen på Kumla och Hall där byggena sätter i gång i slutet av september.

De nya fängelserna är ett resultat av rymningarna och fritagningarna under 2004 från bland annat Kumla och Hall.

Säkerhetsanläggningarna byggs som en "anstalt i anstalten", och i stället för att koncentrera platserna till ett enda fängelse bygger man nu på tre platser. Det ger också möjligheter att flytta de intagna om det finns skäl för det.

Fängelserna beräknas vara klara att tas i bruk senhösten 2008 i Kumla och Hall och på senhösten 2009 när det gäller Saltvik. I Saltvik byggs hela den nuvarande anstalten ut.

Det fysiska skyddet mot rymningar och fritagningar kommer att vara det högsta som uppnåtts inom ett svenskt fängelse. Men anstalterna kommer också att ha ett mer strukturerat innehåll än vad dagens anstalter varit tänkta för, skriver Kriminalvården.

TT

Mer läsning

Annons