Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads släppte omstridda arvoden

Annons

Byggnads lyfte på torsdagen ut de omstridda granskningsarvodena ur avtalsförhandlingen med arbetsgivarna. Därmed lossnade det låsta förhandlingsläget.

Alla byggarbetare, oavsett om de är med i Byggnads eller inte, betalar 1,5 procent av lönen till Byggnads i form av så kallade granskningsarvoden. Byggnads tar ut fackavgiften för att granska att lönen betalas i enlighet med kollektivavtalen. Det handlar om 4|000_5|000 kronor per person och år.

Europadomstolen kom i februari fram till att granskningsarvodena strider mot konventionen om de mänskliga rättigheterna. I en dom förbjöds Byggnads att ta ut granskningsarvoden från oorganiserade arbetare på det sätt som görs i dag. Ett skäl var att det råder oklarheter om vad pengarna används till.

För att komma runt kritiken startade Byggnads nyligen ett särskilt bolag för granskningsverksamhet. Men när Byggnads på torsdagseftermiddagen lämnade över ett förslag till paketlösning till Sveriges Byggindustrier fanns den ifrågasatta fackavgiften inte med längre.

Byggnads vill fortfarande ha in granskningsunderlaget, men frågan om arvodena anser man nu får lösas på annat sätt.

Enligt arbetsgivarsidan var detta den islossning som krävdes för att få fart på förhandlingarna.

Klockan 13 på fredagen ska arbetsgivarna svara på det sex sidor långa förslagpaket som facket kom med.

Byggnads lönekrav är minst 3,9 procent på årsbasis. Kvar finns också tidigare överlämnade krav på höjd helglön och friskvårdsersättning med 2|000 kronor per år, en arbetstidsförkortning med åtta timmar per avtalsår och utbyggd föräldralön.

Avtalen löper ut i helgen. Förutom med Sveriges Byggindustrier förhandlar Byggnads även med tre andra arbetsgivarorganisationer om ytterligare sex centrala avtal.

TT

Mer läsning

Annons