Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads säger upp avtalet

Annons

LO-facket Byggnads säger upp avtalet med arbetsgivarna som löper ut i månadsskiftet.

Åtgärden är första steget mot stridsåtgärder.

Parterna i byggsektorn är av tradition mycket sällan klara med nya avtal när de gamla löper ut. Och de lyckades inte denna gång heller.

De fyra avtalen inom bygg- och anläggningssektorn, som berör 70|000 yrkesarbetare, löpte ut just på lördagen och vid mållinjen stängdes dörren utan ett avtal i sikte.

Helgens möten sporrades av att Byggnads backat om krav på granskningsarvoden i kollektivavtalet. Och vid lunchtid på lördagen var tongångarna positiva, åtminstone från arbetsgivarnas sida.

Men därefter var det tvärstopp.

Med ett uppsagt avtal kan Byggnads vidta stridsåtgärder med sju arbetsdagars varsel.

Enligt Tilly och huvudkombattanten Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, kan nästa möte i bästa fall bli av någon gång på måndag. En telefonkontakt är planerad till på söndagen för att avgöra om det går att planera in en sittning.

TT: Var det kärvare än väntat?

Sveriges Byggindustrier gick vid lunchtid på lördagen ut med ett pressmeddelande som gav sken av att det bara var detaljer kring löneökningsutrymmet som återstod.

Men på kvällen konstaterar Antoni att samtalen fastnat i den så kallade partsförhållandefrågan, som handlar om hur långtgående uppgörelser anställda och arbetsgivare kan träffa utan fackliga avdelningars inblandning.

Även Tilly hänvisar till problem kring denna fråga.

TT

Mer läsning

Annons