Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggen i länet försenas

Annons

Det byggs många bostäder i Stockholm för tillfället. Detta innebär att byggföretag i Dalarna får vänta länge på nytillverkat stål.

Den största delen av detta stål tillverkas på kontinenten och köps i hög utsträckning upp av kinesiska byggbolag. Konsekvensen blir långa väntetider för byggen i Dalarna.

- Det råder ett väldigt tryck ute i Europa. Kina suger upp mycket av det stål som tillverkas och i dag finns inga svenska tillverkare av stål. Det stål vi köper kommer från Tyskland och Danmark, säger Mats Wellhardh, inköpsansvarig på Byggpartner i Dalarna.

Detta leder till att man på byggbolagen måste planera bättre och till längre byggtider. Ett bygge som försenades var uppförandet av Ericsson Networks i Falun.

Det är även långa leveranstider för betongkonstruktioner. Här råder det främst brist på färdiga väggar, bjälklag och trappor.

Mikael Lundin, distriktschef för Skanska hus i Dalarna och Härjedalen, säger att byggindustrin är anpassad efter den lågkonjunktur som inföll under 90-talet.

-Vi går från en väldigt låg marknad till en högre, men det är inte frågan om någon överhettning. Entreprenörer och byggherrar måste anpassa sig till längre leveranstider och nu fordras en bättre planering, säger han.

Tillverkarna har haft kapacitet för en viss mängd och nu ökar alltså efterfrågan starkt.

-Kapaciteten går inte att få upp på nolltid, säger Mikael Lundin.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons