Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg upp förtroendet

Annons

Jag läste häromdagen en artikel i Mora Tidning: Den handlade om att studenter i Mora hade svårt att få tag på en lokal till sin studentfest. Jag vill bara påpeka att det är lågt att komma och tala om kollektiv bestraffning och liknande. Visst är det olagligt, men hur i hela friden man kan få detta till kollektiv bestraffning övergår mitt förstånd.

Att studenter tidigare har misskött sig och orsakat stora kostnader innebär en risk för lokalvärdar att drabbas av vandalisering. Om man bedömer att nackdelarna (risken att få lokalen vandaliserad, eventuell negativ publicitet etcetera) är lägre än fördelarna (god relation med studenterna, intäkter från lokalhyran) är det motiverat att hyra ut en lokal, annars inte.

Om Dalarna skulle drabbas av en serie bilvandaliseringar skulle det kanske bli dyrare att försäkra sin bil i länet eftersom kostnaderna för försäkringsbolaget skulle skjuta i höjden. Skulle man då åberopa "kollektiv bestraffning" eftersom gemene man tvingas betala mer? Naturligtvis inte! Det handlar om att bedöma risker samt att lära sig av tidigare erfarenheter. Om ingen lärde sig av tidigare erfarenheter skulle alla göra om samma idiotiska misstag om och om igen så snälla, snälla, låt det fortsätta vara tillåtet att lära sig av erfarenheter och utvecklas i Sverige i framtiden! Och just det, utan att få skit för det. För mycket begärt? Kanske.

Jag är varken student eller lokalägare, min neutrala åsikt i frågan är att studenterna måste arbeta för att förhindra våld och skadegörelse samt att återuppbygga ett förtroende som gör att det blir lätt att hyra lokal igen. Man är inte mer än vad andra upplever en som. Säg gärna att ni blir dåligt behandlade (jag skulle till exempel gärna vilja veta vem som sade att lokalen var uthyrd fast den inte var det) men anklaga inte oskyldiga företagare som försöker säkra ett positivt rörelseresultat genom att inte drabbas av vandalisering.

Gå istället till roten med problemet och svara på frågan: "Varför är det en sådan överhängande risk att studenter vandaliserar?" När ni har det svaret klart för er kan ni göra något åt det och börja bygga upp ett förtroende igen.

VAR ALLTID ORDNINGSSAM SOM STUDENT

Mer läsning

Annons