Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bygg om Salaproppen nu!"

Annons

Borlänge och Falun har förhandlat med Vägverket om den så kallade Sala-proppen. Tanken är att kommunerna ska låna ut pengar för att få en garanterad byggstart under nästa år.

Det handlar om riksväg 70, delen Broddbo-Sör Kivsta. Projektet beräknas kosta 350 miljoner kronor, med planerad byggstart 2006.

- En förutsättning är dock en förskottering med högst 35 miljoner kronor. Det avtal som nu föreslås bygger på samma principer som avtalet mellan Falun, Borlänge och Vägverket om riksväg 50 mellan Ornäs-Tallen, konstaterar Peter Hultqvist.

Syftet med avtalet är att få en garanterad byggstart under nästa år.

Något som kommunledningarna i Falun-Borlänge menar är viktigt för Dalarna.

- Förbifart Sala är ett oerhört viktigt projekt för hela länet. Det behövs en bättre inkörsport till länet i södra Dalarna för såväl person-, turism- som godstrafik, menar kommunalråden Peter Hultqvist och Johnny Gahnshag.

På måndagskvällen hölls en telefonkonferens med kommunstyrelseordförandena i Sala, Avesta, Hedemora och Säter.

- Förslaget var att ett underavtal tecknas mellan Falun-Borlänge och övriga kommuner för att solidariskt bära kostnaderna för förskotteringen.

Falun-Borlänge tecknar huvudavtal med Vägverket.

Kostnaden för kommunerna blir räntan innan Vägverket betalar tillbaka.

Alla var positiva till förslaget.

- Vår kostnad blir 1-2 miljoner. Det ska nu prövas politiskt i samtliga kommuner. Det här måste klaras ut någon gång, säger Peter Hultqvist.

Avtalet måste också godkännas av regeringen.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons