Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygdespelet blir film

Annons

Det är ordföranden i Elfdalens hembygdsförening, Mats Elfquist, som samlat på sig filmat material från föreställningarna av bygdespelet, som hade premiär 2002 och spelades även 2003 i sammanlagt tio föreställnngar.

Mats Elfquist har sammanlagt 3,5 timmars filmmaterial från föreställningarna, som nu ska sammanställas till lite mer tittarvänlig längd på drygt en timme. Först blir det visning för alla de skådespelare som deltog i spelet samt de många övriga som arbetade "bakom kulisserna" för att göra spelet möjligt att genomföra. Därefter blir det visning också för allmänheten.

Det var när Lars-Erik Lindhamn släktforskade, som han upptäckte att en av hans släktingar på 1600-talet, Brita Andersdotter, brändes på bål, anklagad för att vara häxa, som han fick idén till spelet.

Han tog kontakt med Suzanne Danielsson på Sollerön, tidigare skådespelare vid Malmö stadsteater, och tillsammans utformade dessa två manuset till bygdespel som fick ett mycket hjärtligt mottagande bland publiken på Rots Skans, där det spelades upp.

Känslosamt. Bygdespelet om Brita Andersdotter, bränd som häxa, blir nu film. Här en scen där Brita, spelad av Jannika Persson, står anklagad inför pastor prästen Petri Elvius, spelad av Kjell Bergqvist.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons