Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor tog strid för skog

Annons

-Det här är utan tvekan årets händelse i Yttermalung och går det här ihop kommer det att bli årets julklapp för oss som bor här i bygden, säger Astor Ericsson, en av många som kämpat för att bevara skogsområdet intakt i Eggarna i Yttermalung.

Skogsbolaget Bergvik äger 26 hektar och man hade för avsikt att avverka på 20 hektar. Till detta kommer några mindre privata skogsägare. Efter kontakt med skogsbolaget har kommunalrådet Kurt Podgorski hittat en möjlighet att rädda skogsområdet för Yttermalungsborna.

-Första gången jag fick vetskap om det här var för många år sedan. Men då jag förstod att hela byns befolkning stod bakom att skogsområdet inte fick avverkas har jag tagit mig an ärendet. Nu ser jag en möjlighet via ett skogsbyte med Bergvik att kunna rädda det här området, säger Kurt Podgorski.

Det här blir förmodligen kommunalrådet Kurt Podgorskis sista affär under mandatperioden eftersom det blir borgerligt kommunalråd efter nyår.

-Vi inom vänsterblocket är helt eniga i frågan att vi ska göra en bytesaffär. Jag hoppas att vi gemensamt kan rädda den här skogen, säger Kurt Podgorski som redan under december räknar med att ha frågan uppe i kommunstyrelsen.

Yttermalungsborna besöker ofta det här fritidsområdet och det finns ett brett nät med stigar som sommartid dagligen används av byborna. Det är den sista riktiga gammelskogen man har kvar kring byn och det är det som gjort det så angeläget att skogen får vara kvar till kommande generationer. Om de som styr kommunen säger ja till att göra ett skogsbyte som gör det möjligt att göra Eggarna till ett tätortsnära kommunreservat så finns det också möjlighet att få bidrag. Upp till femtio procent kan man få av länsstyrelsen om det skulle visa sig att man måste satsa en del pengar i samband med ett skogsbyte.

-Men jag är övertygad om att vi ska hitta ett lämpligt skogsområde att byta bort eftersom vi äger mycket skog i Malungs kommun, säger kommunalrådet Kurt Podgorski.

Det aktuella skogsområdet har ett värde på cirka ett par miljoner kronor och är också geologiskt mycket intressant. Byborna är helt eniga om att det här skogsområdet bör bevaras. Det har man visat vid ett flertal tillfällen då stormöten hållits eller när man haft namninsamlingar. Nu verkar det som om bybornas stridsvilja kommer att resultera i att Eggarna kommer att få vara orört även i framtiden och gammelskogen kan bevaras.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons