Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byavakten är igång

Annons

Den ökande mängden av bland annat bilinbrott under våren blev den sista knuffen för att få igång en frivillig nattpatrullering med bil, främst i Noret och Åkerö men även med avstickare till Insjön.

Tankarna har funnits flera år och tagits upp i olika sammanhang. Bland annat skrev kommunala pensionärsrådet en skrivelse till kommunen i september 2003.

En av undertecknarna av skrivelsen var Ljusk Sven Eriksson. Han var också den förste ut när nattpatrulleringen nu kom igång.

- Vi måste fråga oss vilken typ av samhälle vi vill ha och vill man ha ett tryggare Leksand så måste man ställa upp! säger han och får medhåll av Lars Bröms som har varit hans patrullkompis hela natten.

De började sitt skift vid midnatt. När tidningen träffar dem är klockan närmare sex och det är snart dags att åka hem.

- Vi har sett tre personer, en hare och två katter, så det har inte varit så stor dramatik, ler Ljusk Sven.

- Men det känns ändå bra att vara ute, för jag vet att jag kommer att känna mig tryggare på nätterna när jag vet att Byavakten finns ute, fyller Lars Bröms i.

Byavakten är initierad av Lokala Brottsförebyggande rådet och körs på försök under åtta sommarveckor. Flera nätter i veckan kommer patrullen att vara igång och man vill gärna att fler kommer med.

Anne-Lie Stenberg vid Företagarföreningen är mycket intresserad av initiativet.

- Jag kan mycket väl tänka mig att patrullera, säger hon.

- När verksamheten nu är i gång kommer vi från företagarföreningen att uppmana våra medlemmar att bli delaktiga på olika sätt.

Ett exempel på engagemang är en företagare i Insjön som ställer upp och låter en anställd få ledigt med lön dagen efter att den anställde patrullerat hela natten.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons