Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BVC-sköterskor får mer kunskap om alkohol

Annons

Alla föräldrar som besöker BVC-mottagningarna och mödravårdscentralerna i länet under hösten får ut ett frågeformulär där de får svara på hur mycket de dricker.

-Vi vet inte hur stor alkoholkonsumtionen är i de här grupperna i Dalarna och det måste vi ta reda på, säger Britt Börjesson, samordnare för BVC-sköterskorna i länet.

Resultatet från kartläggningen ska sedan ge mer kunskap om alkoholvanor för BVC-sköterskor och barnmorskor i länet.

Och det här är något som behövs. Enligt en undersökning som Statens folkhälsoinstitut gjort har nästan hälften av BVC-sköterskorna inte fått någon utbildning alls om hur de kan ta upp att föräldrarnas alkoholskador kan påverka barnet. En fjärdedel av sjuksköterskorna inom barnhälsovården skulle också helst slippa att prata med blivande föräldrar om alkohol.

-Under våren kommer vi ha utbildningar kring alkohol. Vi ska arbeta mer aktivt med alkoholfrågorna, säger Britt Börjesson.

Det ska bli mer ingående samtal kring blivande föräldrars och föräldrars alkoholvanor.

-I dag frågar man om den blivande mamman dricker alkohol och då är svaret antingen ja eller nej. Nu ska vi bli bättre på att ta upp de här frågorna, säger Britt Börjesson.

-Vi måste få föräldrar och blivande föräldrar att reflektera över sin alkoholkonsumtion innan den blir ett problem. Vi vill också att de ska tänka igenom hur barnen påverkas av att föräldrarna dricker.

Barn, också spädbarn, känner av om föräldrarna har druckit, berättar Britt Börjesson. Det kan räcka med ett glas vin för att barnet ska känna att det är något som är annorlunda med föräldrarna.

- Barnen blir oroliga och skriker om föräldrarna inte är sig lika. Hela barnets värld rämnar när den tryggheten, att känna igen mamma eller pappa, försvinner.

Läs mer i vår serie "Alkoholen i Dalarana."

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons