Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butikssnatterier kostar fem miljoner varje år

Annons

Varje år anmäls 1 500 snatterier i Dalarna.

En tredjedel av brotten, 500, begås i Borlänge. Enligt polisens statistik sker de flesta snatterierna på Kupolen och vid Coop forum.

-Enligt statistiken för Falun rapporterades 388 personer för snatteri under 2004. I fjol var det 347 och hittills i år är det 42. Det är Hemköp city och andra butiker efter Holmgatan och Coop forum vid Tallen som är de mest brottsfrekventa platserna, säger Bo Persson, polisens presstalesman.

Han berättar också att många snatterier rapporterats från Onoff på Roxnäsvägen. butiker efter Åsgatan, Hemköp svalan och Willys.

Men att det verkligen förhåller sig så, är inte säkert. Att flest antal snattare avslöjas där, kan också vara ett mått på övervakningen i butikerna.

- Det säger sig självt. Där det finns butikskontrollanter upptäcks också de flesta snatterierna. Det är oftast civilklädda väktare som avslöjar snattarna, säger Bo Persson.

Polisen i Borlänge arbetar i snitt en dag med varje snatteri som anmäls. En utredare tjänar 23000 kronor i månaden, vilket innebär en utredningskostnad på drygt 1000 kronor per fall. Sammanlagt strax över en halv miljon kronor per år.

I snatteriärenden använder sig polisen av ett förenklat sätt att utreda, vilket innebär att en blankett skickas hem till den misstänkte, där personen kan fylla i om den förnekar eller erkänner brott.

Om snatteriet erkänns, redovisas ärendet för åklagare som utfärdar ett strafföreläggande. I snatterifallen handlar det om dagsböter, vars summa varierar utifrån personens inkomst och värdet på varan som snattats.

Skulle snattaren förneka brott eller inte svara på blanketten, vilket inte är ovanligt, krävs ytterligare insatser. Åklagaren väcker åtal och saken prövas i rätten.

Kostnaderna för det är höga.

Åklagaren, som har en medellön på 40 000 kronor i månaden, lägger i snitt ner en dags arbete på ett sådant fall.

Det innebär en kostnad på 1800 kronor. Till det ska kostnaderna för rätten läggas, enligt Domstolsverket en snittsumma på 11627 kronor.

Med polisens arbetsinsats inräknad slutar prislappen på 14500 kronor per förnekat snatteri.

Under förra året tog åklagarkammaren i Falun beslut i 862 fall med brottsmisstanke om snatteri eller stöld. Av dem avgjordes 222 genom strafföreläggande och 355 gick till åtal.

Kostnaden enbart för de ärenden som gick till åtal stannade på 5 147 500 kronor.

LINDA ERIKSSON BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons