Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiker följer inte lagen

Annons

- Syftet med lagen är att ge konsumenter god prisinformation, säger Inger Rosendahl vid Konsument Borlänge.

Priset i skyltfönstret ska anges antingen på varan eller i omedelbar närhet så att man lätt förstår vart det hör. Lagen som styr detta heter prisinformationslagen och är från 2004.

Många av butikerna i Borlänge centrum anger pris i sina skyltfönster. Men det finns de butiker som inte alls har det och de som bara har det på vissa produkter.

- Jag tror att många butiker inte sätter ut pris för att de tycker att det skämmer en snygg skyltning, säger Inger Rosendahl.

De butiker som tidningen har pratat med som inte följer lagen nämner olika anledningar. En del säger att de inte visste att det finns en lag, men att de har funderat över synligheten på prislappar. Andra säger att de inte har tid att skylta ordentligt eller att de inte prioriterar det.

En av de butiker som har god skyltning är Synsam, men de visste inte heller om lagen tills för någon månad sen. Då hade de endast priset på en liten etikett inne i glasögonbågarna som knappt syntes.

- Vi funderade om man var tvungen att ha priset mer synligt och bara några dagar efteråt fick vi ett mejl från Konsumentverket. De meddelade om lagen och att man kan få böter om man inte följer den, säger Ulrika Nordahl, optikerassistent på Synsam.

Följer en butik inte lagen får de först en varning. Gör de inte om sin skyltning kan de sedan få böter på 200 000 kronor.

På Konsument Borlänge finns planer på att göra en kontroll av butikernas prisskyltning men de har ännu inte hunnit.

JOHANNA BJÖRKLUNDS

Mer läsning

Annons