Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busschaufförer rasar mot snötäckta skyltar

/
  • Snötäckta skyltar innan hastighetskameror gör trafikanter osäkra. Enligt polisen så ska bilförare ta en bild på skylten ifall de misstänker att de har blivit fotade. (Obs! Bilden är manipulerad.)

Den senaste tidens blåsiga snöväder har täckt flera vägmärken med snö. Detta får yrkeschaufförer att oroa sig vid fartkameror.
– Det är ett jätteproblem för yrkestrafiken, säger busschaufför Bernt Wickström.

Annons

Det var på riksväg 70 från Mora mot Borlänge som Bernt Wickström körde förbi flera kameror där han inte kunde läsa på hastighetsskyltarna vilken hastighet som gällde. Förbannad över att han riskerade böter ringde han polisen och fick svaret att de skulle titta på saken.

– Det är flera av oss som kör över 1000 mil i månaden och passerar 30 till 40 stycken kameror. Det är klart att man kan förstå att det innan exempelvis tätort är 50 kilometer i timmen. Men på riksväg kan man inte vara säker nu när det finns så många olika hastigheter, säger Bernt Wickström.

Enligt polisens presstalesman Sven-Åke Petters är det ett krav att för att en person ska fällas för hastighetsöverträdelse att det har framgått vilken hastighet som gäller. Det är ett krav när poliser genomför fartkontroller att hastighetsskyltarna har varit synbara.

– Om man åker förbi en kamera och man ser att det blixtrar till så får man åka tillbaka och ta en bild på skylten med sin mobilkamera om man har en så att man kan styrka ett överklagande, säger Sven-Åke Petters.

Vad gör man som busschaufför med en tidtabell att hålla och inte kan vända?

– Då får man ringa till väghållaren och påtala att de ska ut och sopa skyltarna.

Väghållaren är Trafikverket när det gäller riksvägar. Enligt pressinformatören Peter Behrman finns inga exakta tider när skyltar ska sopas jämfört med snöskottning som är högre prioriterat.

Mer läsning

Annons