Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busschaufför anhållen

Annons

I vintras stoppades busschauffören från norra Dalarna av norsk polis, kraftigt alkoholpåverkad. Några veckor senare var han inblandad i en trafikolycka utanför Gävle. Men fortfarande har han sitt körkort kvar, om än på lånad tid.

- En förundersökning om grov vårdslöshet i trafik pågår, säger åklagare Mikael Dahlberg,, Gävle.

Samtidigt görs även en utredning om mannens trafikbrott i Norge. Han stoppades, kraftigt alkoholpåverkad, av norsk polis och enligt deras rapport skedde det efter en direkt farlig körning. Han ska då även ha hotat och misshandlat medtrafikanter.

- Vi har ännu inte kunnat höra mannen, det då han hållit sig undan, säger Mikael Dahlberg.

Den förundersökning som pågår har inte kommit särskilt långt eftersom mannen hållit sig undan och inte självmant inställt sig till förhör. Han har inte heller gjort det efter en så kallad surrogatdelgivning då en anhörig fick ta emot beskedet att hans körkort ska dras in.

Därför beslöt åklagaren på onsdagen att efterlysa mannen och begära honom anhållen i sin frånvaro. Det innebär att mannen även kan gripas utomlands.

När mannen väl har hörts kommer åklagaren att gå vidare och besluta om förundersökningen också ska leda till åtal för grov vårdslöshet i trafik och för rattfylleri i Norge.

- När ett eventuellt åtal kommer att väckas är ännu inte bestämt. Först måste vi slutföra den pågående förundersökningen.

- Om sedan även utredningen för händelserna i Norge hinner bli klara så är det möjligt att ett kommande åtal kommer att ta upp båda ärendena, om de nu leder till åtal, säger Mikael Dahlberg.

Parallellt med de utredningar som pågår om trafikbrott har länsstyrelsen sökt chauffören för att underrätta honom om ett beslut om dra in hans körkort.

- Det beslutet gäller av andra skäl, uppger Sven Ångqvist på länsstyrelsen.

Känt är att länsstyrelsen i ett tidigare fall begärt att mannens körkort skulle dras in, men i länsrätten revs beslutet upp.

Länsstyrelsens överklagan av länsrättens dom blev försenad i posten och därför kunde mannen behålla körkortet den gången.

Nu har länsstyrelsen åter begärt att mannens körkort ska dras in genom en så kallad surrogatdelgivning. Så i åtminstone ytterligare en vecka har mannen kvar sitt körkort. Det då han har två veckor på sig att kommentera länsstyrelsens beslut och nu har en vecka gått sedan han via en anhörig delgavs underrättelsen.

Men nu har myndigheterna tröttnat och anhållit mannen i sin frånvaro för att kunna slutföra förundersökningen om trafikbrott och underrätta honom om körkortsindragelsen.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons