Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussar kan ersätta tågen

Annons

Under flera vintrar har det varit problem med fordonen på Västedalsbanan. Under den senaste vintern beslöts att under en tid helt ställa in tågtrafiken och istället köra buss. Detta efter återkommande problem med fordonen.

Enligt vad tidningen erfar diskuteras redan nu att köra bussar under den kommande vintern. Något som förnekas av både Tåg i Bergslagens vd Tord Hult och av Tågkompaniets vd Bengt-Erik Johansson.

- Det stämmer inte, säger Tord Hult.

- Det har vi inte diskuterat, säger Bengt-Erik Johansson.

Tord Hult säger att han räknar med att tillverkaren ska ha fordonen i ordning, så att det går att föra tågtrafik kommande vinter.

Men i ett samverkansprotokoll från Tågkompaniet efter vinterproven av Itino-tågen, daterat den 9 maj, talas klarspråk:

"Problemen på Västerdalsbanan fortsätter. Inget tyder på att vi kommer att ha tillgång till fungerande fordon för trafiken under nästa vinter. Vi överväger att redan nu att planera för att köra buss under vinterperioden planenligt för att frigöra fordonen för prov och tungt underhåll."

Leif Lindström, lokförare, kommunalråd (v) och initiativtagare till nätverket Västerdalsbanans vänner är mycket oroad när han får kännedom om detta:

- Jag tror att vi nu på allvar börjar skönja slutet för persontrafiken utmed Västerdalsbanan. Dyra drift- och underhållskostnader för Itino-fordonen är redan kända faktorer. Lägg därtill osäker reservhållning när det gäller våra Y1:or.

- Till det kan nu läggas utfallet av de vinterprov som har gjorts på Itino-tågen, säger Leif Lindström.

Mer läsning

Annons