Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bushs utspel splittrar palestinier

Annons

Redan i höst vill president Bush ha en internationell konferens för att få fart på fredsprocessen i Mellanöstern. Men klyftan mellan Hamas och al-Fatah väntas bli än vidare efter den amerikanske presidentens utspel.

När George|W Bush höll sitt Mellanösterntal i Vita huset i måndags varnade han palestinierna för att stödja Hamas _ som vann valet i januari i fjol. Enligt Bush skulle stöd för den islamistiska rörelsen krossa palestiniernas hopp om en egen stat.

Hamas kritik lät inte vänta på sig:

Enligt Bush betyder stöd för Hamas _ terrorstämplat av USA _ en seger för rörelsens "utländska uppbackare" i Syrien och Iran.

Hamas besegrade i juni president Abbas Fatahrörelse i Gazaremsan och tog kontrollen över territoriet. Sedan dess är det jämförelsevis lugnt i området.

Bushs utspel välkomnades omgående av såväl Abbas som Israel.

Efteråt ringde Bush själv till Abbas, och han talade också i telefon med Saudiarabiens, Jordaniens och Egyptens ledare för att be dem stödja den palestinske presidenten. Han ville också utverka deras stöd för konferensen, där utrikesminister Condoleezza Rice ska hålla i ordförandeklubban.

Det är klart utsagt att bara länder som stöder skapandet av en palestinsk stat, avvisar våld och erkänner Israel ska få delta.

I sin strävan att stödja Mahmud Abbas nya regering har Bush även låtit skicka motsvarande 532 miljoner kronor i bistånd, med målet att stärka de palestinska säkerhetsorganen.

Också Israel vill stödja Abbas på bekostnad av Hamas, och har därför lovat att frige 250 palestinska fångar. Listan över dem som ska släppas godkändes formellt på tisdagen.

Flertalet är Fatah-män, men även näst högste ledaren i Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP), Abd al-Rahim Malluh, finns med på listan. Palestinska kommentatorer välkomnar frisläppandena, som väntas på fredag, men man tycker att 250 av över 11|000 är alldeles för få.

TT

Mer läsning

Annons