Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush varnar Iraks ledare för Iran

Annons

Under sitt pågående besök i Teheran fick Iraks premiärminister Nuri al-Maliki i dag löfte om iransk hjälp med att begränsa våldet i hans land.

Den hjälpen är USA:s president George|W Bush inte glad över.

Beskedet till al-Maliki från de iranska ledarna var att Iran är redo att ge Irak sitt stöd, men att ett amerikanskt trupptillbakadragande är det enda sättet att återställa freden.

USA har anklagat Iran för att beväpna shiitiska rebeller i Irak med pansarbrytande vapen som används mot amerikanska fordon. Det har indignerat förnekats av iranska företrädare.

Relationerna mellan de tidigare dödsfienderna Irak och Iran har förbättrats väsentligt sedan Saddam Husseins fall. Det uppskattas inte av USA, som räknar Iran till "ondskans axelmakter". President George|W Bush sade vid en presskonferens på torsdagen att han hoppades att al-Maliki varit tuff mot de iranska ledarna. Bush beskrev Iran som en "destabiliserande kraft" i Mellanöstern och tänker uppenbarligen inte acceptera att al-Maliki blir alltför god vän med den nuvarande iranska regimen.

Bush uttalande kom bara dagar efter det att han i skarpa ordalag kritiserat Afghanistans president Hamid Karzai för att ha beskrivit Iran som "en hjälp" i kampen mot afghanska rebeller.

Medan al-Maliki satt i samtal i Teheran vallfärdade hundratusentals shiamuslimska pilgrimer vallfärdade till en helgedom i norra Bagdad, trotsande sin fruktan för terrordåd.

Målet för vandringen var den byggnad som hyser imamen Musa al-Kadhims grav. al-Kadhim var den sjunde av shiamuslimernas tolv imamer och mördades 799.

TT

Mer läsning

Annons