Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush tar emot Putin i "hummermöte"

Annons

Iran och Kosovo står på dagordningen, men när USA:s president George|W Bush tar emot sin ryske kollega Vladimir Putin i familjens sommarstuga är främsta syftet att trivas och tina upp de allt frostigare relationerna.

Vita huset betonar att tvådagarsmötet i Kennebunkport i delstaten Maine är en högst informell tillställning, för att inte säga familjär. Syftet är lika mycket att softa och ha kul tillsammans som att prata världspolitik. När Putin landar tas han inte emot av presidenten utan av dennes far, expresidenten George Bush den äldre som brukar tillbringa sina somrar där. Därefter blir det söndagsmiddag med familjen Bush och den lokala specialiteten hummer på menyn. Först på måndagsmorgonen ska de båda ledarna resonera på tu man hand.

President Bush varvade ned ett par dagar inför "hummermötet" genom att ta en fisketur med farsan och sedan vandra i bergen, medan Vita huset tonade ned förväntningarna på en lösning av konflikten om USA:s planer på ett robotförsvarssystem i östeuropeiska länder. Däremot kommer USA:s krav på skärpta sanktioner mot Iran för landets kärnvapenplaner att tas upp, enligt en regeringskälla.

Det är första gången president Bush tar emot en utländsk ledare på egendomen vid Walker's Point. Detta understryker enligt bedömare hans önskan om att lappa ihop de sargade relationerna med Putin, vilken han för sex år sedan betecknade som en själsfrände. På programmet står bland annat en båttur under måndagen samt ett större möte med fler deltagare.

Även Vladimir Putin, som hotat att vedergälla robotförsvarsplanerna, gjorde försonande uttalanden och hoppades på ett trivsamt möte.

Samtalen kommer även att kretsa kring bland annat Kosovos föreslagna självständighet från Serbien, enligt ryska källor. Även Kreml framhöll att inga grandiosa uttalanden eller gemensamma initiativ är att vänta.

TT

Mer läsning

Annons