Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush ombeds lösa världsbankskrisen

Annons

Ledande demokrater ber nu president George|W Bush att lösa krisen kring Världsbankschefen Paul Wolfowitz.

I ett brev till Bush skriver senatens majoritetsledare Harry Reid och senatorerna Patty Murray, Richard Durbin och Charles Schumer att krisen skadar Världsbanken och undergräver amerikanska intressen, speciellt traditionen att USA utser bankens chef.

Världsbankens styrelse sammanträder på fredag för att avgöra Wolfowitz framtid.

En kommitté har redan konstaterat att Wolfowitz bröt mot bankens regler när han befordrade och gav den kvinna han har en relation med lönelyft. Han befanns skyldig till en intressekonflikt när han ordnade löneökning och befordran av Shaha Ali Riza 2005.

I måndags avgick en av två topprådgivare till världsbankschefen. Han motiverade avgången med att turbulensen kring den nuvarande chefen har gjort det svårt för honom att utföra sitt arbete.

Vita huset har upprepade gånger uttalat sitt stöd för Wolfowitz, som var vice försvarsminister innan han genom president George|W Bushs försorg blev chef för Världsbanken 2005.

Världsbankens styrelse ger Paul Wolfowitz mer tid för att bemöta kommitténs slutsatser, att han bröt mot bankens regler när han befordrade och gav Shaha Riza lönelyft.

I ett sent pressmeddelande på onsdagen, skriver styrelsen att Wolfowitz får utsträckt tid till fredag, vilket Wolfowitz och hans advokat begärt.

Styrelsen uppger att den varit i kontakt med honom och att han personligen kan förklara för dem på tisdag. Då ska styrelsen även besluta om hans framtid.

TT

Mer läsning

Annons