Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush låter inte rådgivare vittna

Annons

President George|W Bush tillåter inte sin närmaste rådgivare Karl Rove att vittna i senatens justitieutskott om avskedandena av nio federala åklagare.

Justitieutskottet har kallat Rove till förhör på torsdagsmorgonen om avskedandena av åklagarna som kritiker säger har fått sparken av politiska skäl.

I ett brev från Vita huset till justitieutskottets ordförande, Patrick Leahy, heter det att Rove i sin egenskap av nära rådgivare till presidenten har immunitet och inte kan tvingas vittna i kongressen om saker som rör hans arbete.

Bushs agerande kan öppna för en rättslig strid mellan Vita huset och demokraterna, som även försöker tvinga andra presidentrådgivare att vittna samt krävt fram dokument som Vita huset vägrat lämna ut.

Kongressen försöker utreda varför de nio åklagarna sparkades av justitieminister Alberto Gonzales förra året. Han anklagas för att ha haft politiska motiv för avskedandena.

President Bush har liksom Gonzales har hävdat att det var rätt att avskeda åklagarna även om ärendet misskötts. Gonzales har med presidentens stöd vägrat avgå.

TT

Mer läsning

Annons