Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush kylig till Merkels klimatmål

Annons

Klubben för världens rikaste länder, G8, ser inte ut att kunna enas om konkreta procentmål för minskade utsläpp av växthusgaser.

USA är för dagen inte intresserat.

Den amerikanske presidenten George W Bush sade dock efter en lunch med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, inför G8-mötet i badorten Heiligendamm vid Östersjön, att USA ändå är redo att arbeta för minskade utsläpp.

Han sade också att USA inom FN:s ram vill arbeta tillsammans med övriga världen, för att Kyotoprotokollet för minskade utsläpp ska få en efterföljare när det går ut 2012.

USA har vägrat skriva på Kyotoprotokollet på grund av att den amerikanske presidenten har ansett att det kan skada tillväxt och jobb i USA och minska landets konkurrenskraft i förhållande till länder som Indien och Kina, som inte heller skrivit på protokollet.

Förutom klimatpolitik är bekämpning av fattigdom i Afrika huvudämne på det hårdbevakade mötet, där tusentals demonstranter stundtals på onsdagen lyckades blockera tillfartsvägarna.

Inga formella beslut tas men luftiga löften kan komma tillbaka som en bumerang om några år till den som uttalade dem.

Rockstjärnorna Bono och Bob Geldof har pekat på att det inte blivit så mycket av de storstilade utfästelserna från "fattigdomsmötet" för G8-länderna i Skottland 2005 om 50 miljarder dollar mer i bistånd till 2010.

Bush vill på mötet, som även samlar ledarna för Ryssland, Storbritannien, Italien, Frankrike, Japan, och Kanada, inte gå med på att skriva in mål med siffror i slutsatserna.

Angela Merkel har velat ha, i princip, samma åtaganden från G8 som från EU-länderna. EU enades i mars om långsiktiga mål för klimatpolitiken som innebär att medlemmarna ska minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent till 2020, jämfört med 1990 års nivå. Och till 2050 ska de ha minskat med 50 procent, ett mål som Merkel också föreslagit icke EU-länder i G8-kretsen.

Den brittiske premiärministern Tony Blair, som gör sitt sista stora internationella framträdande i havsbrisen i Heiligendamm, har inför mötet sagt att G8-länderna måste sätta upp konkreta mål. Inte heller det tycks bita på Bush.

Kombinationen av ledare på väg ut, som Blair, och in, som den franske presidenten Nicolas Sarkozy, ger en ny krydda till ännu ett G8-möte som genom åren mest förknippats med mycket scenkonst och, sedan slutet av 1990-talet, med våldsamma demonstrationer.

De återuppväckta spänningarna mellan den ryske presidenten Vladimir Putin och USA och EU om missilförsvar och energipolitik är en extra ingrediens. På mötets sista dag, fredag, kommer också ledare från Kina, Brasilien, Indien, Sydafrika och Mexiko att delta.

TT

Mer läsning

Annons