Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush. Irans agerande oursäktligt

Annons

USA:s president George|W Bush sade på lördagen att Irans tillfångatagande av de 15 brittiska soldaterna var "oursäktligt" och att Teheran måste släppa dem omedelbart.

Ryssland hade tidigare sagt att man vill ha en opartisk granskning av var de 15 britterna befann sig när Iran grep dem.

Det eskalerande ordkriget kring de 15 soldaterna, som greps av Iran i Persiska viken för drygt en vecka sedan, oroar och engagerar världens stormakter. Ryssland föreslår en lösning i form av "en djupgående granskning av det inträffade, som tar i beaktande konflikten mellan London och Teheran".

"Om det är som britterna hävdar att de (soldaterna) hade mandat från FN:s säkerhetsråd, anser vi att FN-sekretariatet ska förbereda en oberoende rapport", skriver Aleksander Jakovenko, biträdande utrikesminister.

Storbritannien säger sig ha bevis, bland annat i form av satellitnavigeringsloggar, för att den brittiska patrullen var på irakiskt vatten. Teheranregimen hävdar lika bestämt att de gjorde intrång i Iran.

EU:s utrikesministrar ställer sig vid sitt informella möte i Bremen enigt bakom Storbritannien. I fredags utfärdades en kommuniké som varslar om "lämpliga åtgärder" mot Iran, utan närmare förklaring till vad åtgärderna kan bestå av. Sveriges utrikesminister Carl Bildt kallade Irans agerande för kidnappning.

Hans brittiska kollega Margaret Beckett försökte på lördagen låta positiv. Till pressuppbådet i Bremen sade hon att ett formellt svar skickats på Irans diplomatiska meddelande i ämnet.

Men det befaras att regeringarna har fastnat i det upptrappade hotfulla tonläget, vilket får Church of Englands kidnappningsexpert

TT

Mer läsning

Annons