Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush inleder Latinamerikaresa

Annons

President Bush inleder i dag en veckolång resa till Latinamerika. Men Venezuela står inte på programmet.

Venezuelas socialistiske president Hugo Chavez har i FN offentligt klagat över att det luktade svavel i talarstolen sedan "djävulen" George W Bush stod där dagen innan.

Bush inleder resan med ett besök i Brasilien. Därefter fortsätter han till Colombia, Uruguay, Guatemala och Mexiko.

Spekulationer har förekommit om att resan är ett försök att balansera de vänstersympatier som vuxit fram i Latinamerika, där Chavez just har valts om till president. Även Brasilien och Bolivia har vänsterinriktade presidenter. Men Bush sade att hans avsikt bara är att visa att USA bryr sig om sina grannar.

Han fick frågan om han oroas av Chavez inflytande i Latinamerika och svarade att folk får välja vilket regeringssystem de vill.

Denne har irriterat Washington med sin självutropade socialistiska revolution och sitt tal om att nationalisera tillgångar. Han har också gett sina vänsterallierade i Latinamerika många miljarder dollar de senaste åren.

Bushs administration gav omkring 1,6 miljard dollar i bistånd till Latinamerika förra året.

Tidigare i veckan tillkännagav Bush planer på att ge ytterligare 385 miljoner dollar till bostadsprogram i Latinamerika. Han sade också att han ska sända ett sjukvårdsfartyg tillhörigt flottan, Comfort, till Latinamerika och Karibien i juni. Fartyget ska ge behandling åt 85 000 patienter.

Chavez själv tänker hålla en protest i Argentina när Bush är i grannlandet Uruguay.

Än så länge har inga större manifestationer hållits inför Bushs resa. En demonstration i Colombias huvudstad Bogota i onsdags samlade bara ett par tusen människor. Colombias president Alvaro Uribe är ivrig anhängare till ett frihandelsavtal med USA. Han har fått miljontals dollar i bistånd från Bush-administrationen för att få bukt med kokainproduktionen och gerillarörelsen Farc, som har kidnappat tiotusentals människor.

TT

Mer läsning

Annons