Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush i Rom, vänstern protesterar

Annons

När George|W Bush på lördagen träffade Italiens president var det en före detta kommunist han fick ta i hand. Medan president Giorgio Napolitano tog emot, laddade vänstern för protester mot kriget i Irak.

När Irakkriget började 2003 styrdes Italien av en regering under mediemagnaten Silvio Berlusconi, som stödde kriget. I dag är det en koalition av mitten- och vänsterpartier som har makten.

I Milano inleddes i fredags en unik rättegång mot CIA-agenter, som bottnar i USA:s "krig mot terrorismen" och kidnappningen av en imam från italiensk mark.

10|000 kravallpoliser hade på lördagen kommenderats ut på gatorna i Rom för att skydda Bush och avvärja våld i samband med demonstrationerna, som också riktar sig mot utbyggnaden av en amerikansk militärbas i norra Italien.

Premiärminister Romano Prodi hade särskilt bett ministrar att inte delta i demonstrationen.

Även i Vatikanen, där Bush togs emot av påven Benedictus|XVI, är Irak ett känsligt ämne. Bush och påven må ha samma ståndpunkt i abortfrågan, men i synen på Irak är de inte ense. Benedictus företrädare som påve, den omtyckte Johannes Paulus|II, var en av krigets uttalade kritiker och Benedictus själv sade i sitt påskbudskap i år att "ingenting gott" kommit ut av Irak.

Under den halvtimme då de talades vid ska Bush bland annat ha beskrivit det just överståndna G8-mötet i Tyskland _ påvens hemland _ som lyckat. De ekonomiska stormakterna i G8 har framställt mötets löften till Afrika som en framgång, men biståndsorganisationer gör bedömningen att de besked som gavs i mycket bestod av skåpmat och att utfästelserna om bidrag till hiv- och aidsbekämpning är otillräckliga.

Påvens intresse för Afrika ska ses mot bakgrund av att det är den kontinent där katolska kyrkan i dag uppfattas som dynamisk och växande.

Hur mötet mellan Bush och Rysslands president Vladimir Putin avlöpt ville Bush inte kommentera i reportrars närvaro. Den senaste tiden har det varit spänt mellan ryssar och amerikaner med anledning av USA:s planer på en "robotsköld", med utplacering av Natorobotar i bland annat Polen, vilket Ryssland uppfattar som ett hot.

Ett Bushbesök i stadsdelen Trastevere, där han bland annat skulle ha träffat lokala kyrkoledare, ställdes in. I de trånga kullerstensgränderna skulle det ha varit besvärligt för en fordonskolonn med presidenten att ta sig fram. Den katolska organisationen Sant Egidio, som blivit nominerad till Nobels fredspris för sitt freds- och antiaids-arbete i Afrika, fick i stället infinna sig på USA:s ambassad.

TT

Mer läsning

Annons