Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush beordrar ny invandringspolitik

Annons

Trots att USA:s kongress i juni röstade ned presidentens förslag till ny invandringslag ger George|W Bush nu order om skärpt gränsbevakning och höjda böter för dem som anställer olaglig arbetskraft.

I juni använde president Bush en del av sitt minskade politiska kapital till att försöka få kongressen att anta nya invandringsregler. Utöver den skärpta kontrollen omfattade presidentens förslag en möjlighet för "gästarbetare" att få säsongsanställning i USA och att tolv miljoner illegala invandrare skulle erbjudas legaliserade förhållanden.

Men inte bara demokraterna, utan även en del av presidentens republikanska partikamrater, röstade ned förslaget.

På fredagen sade ministern för inrikes säkerhet, Michael Chertoff, att regeringen måste göra något "i väntan på att kongressen ska agera".

Nya direktiv ska utfärdas till arbetsgivare om att de inom 90 dagar måste kunna visa att deras anställda har sina papper i ordning. Annars väntar böter, som nu höjs med 25 procent till som högst 12|500 dollar per olaglig anställd.

I planen ingår också att fram till slutet av 2008 ha ökat antalet gränspoliser med upp till 18|300 man och att bygga ett 60 mil långt staket längs gränsen mot Mexiko.

Handelsminister Carlos Gutierrez och säkerhetsministern Chertoff betonade på en gemensam presskonferens att det är viktigt att erkänna invandrarnas bidrag till den amerikanska ekonomin.

TT

Mer läsning

Annons