Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bulgariska vårdarbetare fria

Annons

Libyen har släppt de bulgariska vårdarbetare som anklagats för att ha hiv-smittat libyska barn, uppger Bulgariens UD. De fem sköterskorna och läkaren kommer att bli benådade av Bulgarien.

De fem sköterskorna och läkaren har landat på flygplatsen i Bulgariens huvudstad Sofia.

Känslosamma scener utspelade sig på Sofias flygplats när de fem sköterskorna och läkaren anlände vid tiotiden lokal tid. Anhöriga och ett stort medieuppbåd tog emot på flygplatsen. Tusentals människor befann sig på och kring flygplatsen för att välkomna de bulgariska medborgarna, rapporterar brittiska etermediebolaget BBC.

Innan de sex vårdarbetarna kunde krama om sina anhöriga välkomnades de av Bulgariens president Georgi Parvanov och utrikesminister Ivailo Kalfin, skriver AFP.

De fem sköterskorna och läkaren kommer att bli benådade av Bulgarien, uppger en talesman för det bulgariska utrikesdepartementet.

Han sade också att de frisläppta vårdarbetarna kommer att tillbringa flera dagar i ett presidentresidens i utkanten av huvudstaden Sofia till dess att deras hälsotillstånd har kontrollerats.

I går ställde Libyen nya krav på EU i utbyte mot att de sex vårdarbetare som fått sina dödsdomar omvandlade till fängelsestraff skulle utlämnas till Bulgarien.

De nya kraven, som uppgavs handla om fullt återupprättade politiska och ekonomiska relationer, framfördes i samband med att EU:s utrikeskommissionär Benita Ferrero-Waldner och Frankrikes första dam, Cécilia Sarkozy, kommit till Tripoli för att förhandla om en utlämning av sjukvårdarna.

De sex _ fem bulgariska sköterskor och en palestinsk läkare som är bulgarisk medborgare _ var dömda i Libyen för att medvetet ha smittat 438 libyska barn med hiv.

Ferrero-Waldner och Cécilia Sarkozy fanns med på planet med vårdarbetarna när det lyfte från Tripoli på morgonen, uppgav den franske presidentens kansli i Paris.

Ombord på planet fanns också en bulgarisk läkare som först dömdes i Libyen tillsammans med de övriga i gruppen men senare frikändes _ dock utan att då få lämna landet.

En libysk källa med telefonkontakt med Reuters i Alger sade att de utländska sköterskorna och läkarna kunde ge sig av sedan Libyen och EU träffat en överenskommelse om bland annat medicinskt bistånd och politiska förbindelser.

TT

Mer läsning

Annons