Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bulgariens första EU-val

Annons

Bulgarerna kallades på söndagen till urnorna för att välja 18 ledamöter i EU-parlamentet. En viktig fråga är hur stark extremhögern ska bli.

Den regerande center-vänsterkoalitionen hoppas segra trots en korruptionsskandal som skördat flera offer på hög tjänstemannanivå.

Traditionella EU-frågor har hamnat i bakgrunden under kampanjen. Den har i stället dominerats av kampen mot korruption, en av nyckelfrågorna inför Bulgariens inträde i EU den 1 januari, och fortfarande viktig eftersom Balkanlandet övervakas strängt av Bryssel.

Tidigare i maj tvingades ekonomiministern ta time out och två andra ministrar avskedades sedan det visat sig att även de var inblandade i skandalen.

Det handlar om att tjänstemän har sugit pengar ur statsföretag och därefter utövat påtryckningar mot åklagare att släppa fallet.

Den socialistiske premiärministern Sergej Stanisjevs snabba beslut att göra sig av med de utpekade tjänstemännen tros ha avvärjt en valkatastrof: över 60 procent av befolkningen gillade Stanisjevs agerande enligt opinionsinstitutet MBMD.

Socialisterna väntas enligt enkäter vinna sex_sju av de 18 mandaten.

Det ultranationalistiska Ataka, som är emot Turkiets inträde i EU, kan vinna två eller tre mandat, visar enkäter. De är viktiga eftersom den östeuropeiska extremhögern i vissa lägen spelar en tung roll i EU-parlamentet.

Intresset för att rösta är svagt trots att Bulgarien just blivit medlem i EU. Bara en tredjedel av väljarna tänker rösta enligt förhandsintervjuer.

Vallokalerna stängs klockan 19 i kväll. En timme senare väntas valprognoser baserade på vallokalsintervjuer.

TT

Mer läsning

Annons