Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bubblande grundvatten och sällsynt orkidé – här är Dalarnas nya naturreservat

Dalarna har fått fem nya naturreservat, det meddelar Länsstyrelsen. I reservaten kan man hitta unika miljöer som en tjärn med bubblande grundvatten och träd med spår av sju olika bränder.

Annons

De nya reservaten finns i Falun, Ludvika, Malung-Sälen, Rättvik och Vansbro. I Ludvika handlar det om Långmyra, som inte är så stort till ytan men där man bland annat kan hitta den sällsynta orkidén guckusko.

– Området har blivit känt för sin rika flora. Här växer förutom guckusko, även orkidéerna tvåblad och skogsknipprot. Med det är framförallt guckuskon med sin märkliga blomma som på våren drar besökare till området, säger Hannah Brandin på Länsstyrelsen i Dalarnas län, i ett pressmeddelande.

Guckuskon är en kraftig orkidé som kan få upp till en halv meter hög stjälk. Det tar över tio år innan en guckuskoplanta blommar. Om man vill besöka reservatet för att betrakta orkidén rekommenderar länsstyrelsen att man går på de spångade lederna i reservatet.

- Dels är marken mycket sank på många ställen, men också för att guckuskon är känslig för tramp. Tänk också på att det naturligtvis är förbjudet att plocka eller gräva upp orkidéerna, något som inte bara gäller i reservaten, säger Hannah Brandin i pressmeddelandet.

Orkidén guckusko växer i naturreservatet Långmyra i Ludvika. Foto: Arkivbilder/TT

De övriga nya reservaten är Berg-Annas berg i Falun, cirka 18 kilometer nordöst om Enviken. Där kan man bland annat hitta branter med stora mängder död ved.

Även Sörbäcken i Malung-Sälens kommun har blivit ett naturreservat. Området ligger cirka en kilometer söder om Lima, och är bland annat känt för många ovanliga sorters marksvampar.

Cirka 15 kilometer norr om Rättvik finns området Jutjärn, där man kan hitta en tjärn som matas med bubblande grundvatten.

Det sista området som blir nytt naturreservat är Marsjöberget i Vansbro. Det ligger cirka 12 kilometer norr om Dala-Järna och där kan man bland annat hitta tallskog som har växt upp efter flera bränder.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons