Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bryt bojkotten mot Hamas, Brown"

Annons

Storbritanniens vägran att tala med palestinska Hamas motverkar sitt syfte, anser brittiska underhusets utrikesutskott.

I stället borde krafterna ägnas åt att skapa en ny enhetsregering för Västbanken och Gazaremsan.

Att driva en "Västbanken först-politik" _där Storbritannien har kontakt med Västbanken som styrs av Fatah och isolerar den Hamaskontrollerade Gazaremsan _ är att sätta freden på spel, anser utskottet i en rapport om Mellanöstern.

När nu bojkotten inte givit resultat rekommenderar vi regeringen att allvarligt överväga att ta politisk kontakt med de mera måttfulla medlemmarna i Hamas, skriver utskottet.

Det föreslår att förre premiärministern Tony Blair personligen ägnar sig åt Hamas för att i sin nya roll som sändebud för Mellanösternkvartetten hjälpa till med en försoning.

Utrikesutskottet uppmanar den brittiska regeringen att sätta press på den palestinske presidenten Mahmud Abbas att förhandla med Hamas för att återupprätta en"nationell enhetsregering för de ockuperade palestinska områdena".

Utskottsledamöterna tycker att Storbritannien gjort fel som fortsatt med blockaden mot Hamas även efter det att gruppen i februari gick med på att skapa en enhetsregering med Fatah för att få slut på våldet i de palestinska områdena.

Den fortsatta bojkotten fick försöken till enande att misslyckas, anser de.

Utskottet manar premiärminister Gordon Brown att stärka sitt inflytande i arabvärlden efter de smällar landets rykte fått av politiken i Irak, Libanon och de palestinska områdena.

TT

Mer läsning

Annons