Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brun hårig lärarinna

Annons

Särskrivning av sammansatta ord blir allt vanligare. En uppmaning till alla lärare (alla kategorier): Hjälp till att stoppa detta! Även en uppmaning till alla som inte har svenskan som modersmål.

Se upp så ni inte är medskyldiga i spridandet av detta elände. Eventuellt beror det också på att ungarna snart talar lika bra (eller dålig?) engelska som svenska.

Regeln är enkel. Vi har i svenska språket den relativt unika möjligheten att, genom att sätta samman flera ord, kunna skapa nya, som kanske aldrig skrivits tidigare, men som likväl är riktig svenska. Exempel: Pepparkaksdegsingredienser. Enda svårigheten är s:et, som behövs ibland, och kan vara lite svårt att placera.

Ofoget med särskrivning skapar ofta missförstånd och ger ett löjets skimmer över det man vill säga.

Man kan ju förstås skämta om detta: "Brun hårig sjuk sköterska mördade mental patient med kul hammare". Men det behövs inte. Här några exempel på vad man kan hitta på diverse skyltar och i rubriker, reklambroschyrer, platsansökningar, annonser med mera.

Rök fritt - Häst skjuts mellan kl 3 och 5 - Ring klockan fungerar ej - Paj form säljes - Öppet mellan dagarna - kul blixt.

Jag har flera om jag får komma igen.

Skriv ihop!

G.F.

Mer läsning

Annons