Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Browns sista budget miljömärkt

Annons

Den brittiske finansministern Gordon Brown levererade på onsdagen en överraskning: skatten sänks för både företag och privatpersoner.

Det skedde när Brown, som är premiärminister Tony Blairs trolige kronprins som Labourledare, lade fram sin elfte och sannolikt sista budget för riket.

Däremot ska brittiska insatser för miljön finansieras med höjda skatter: det gäller bensinen och skatten på bränsleslukande bilar. Energisparande i hemmen ska på olika sätt uppmuntras. Brown undviker däremot skatteförslag som skulle trassla till det för flygbolagen.

Budgeten präglas annars av satsningar på bland annat skolan och pensionärerna.

Till de brittiska styrkorna utomlands _ bland andra de i Irak och Afghanistan _ anslås 400 miljoner pund extra. I Irak har britterna för närvarande 7|100 man och på afghansk mark 5|600.

Börsen gick upp efter budgetbeskeden, men för statspapper såg det osäkrare ut eftersom marknaden undrar hur satsningarna ska finansieras. Brown har talat om att öka statens upplåning.

Satsningarna ser ut att vara planerade att falla ut lagom till nästa val, som väntas 2009 _ då med Brown i rollen som partiledare.

TT

Mer läsning

Annons