Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brown och Harman nytt radarpar

Annons

I en bejublad formalitet tar Gordon Brown på söndagseftermiddagen över som brittisk Labourledare efter Tony Blair.

I ledarvalet fanns inga rivaler, men den hårda kampen om viceledarposten vanns av Harriet Harman.

Justitieminister Harman offentliggjordes som segrare i Labours viceledarval vid söndagens extrakongress i Manchester. Hon tar över efter John Prescott som vice partiledare _ men däremot kanske inte som vice premiärminister.

Harman hade fem konkurrenter om Labours viceledarpost.

Att Brown blir ny partiledare har ansetts självklart i åratal. Och i maj blev det en formalitet, när utmanare på partiets vänsterkant misslyckades med att få stöd från tillräckligt många parlamentsledamöter för att ställa upp i ledarvalet.

Han startar i medvind. Enligt en opinionsundersökning i helgens The Observer har stödet för Labour ökat inför Browns maktövertagande. Under den senaste månaden har partiet ökat med fyra procentenheter och får nu stöd av 39 procent jämfört med 36 procent för Tories, det stora konservativa oppositionspartiet.

I undersökningen, gjord nu i juni, sade många tillfrågade att Brown kommer att bli en mer kompetent premiärminister än Konservativa partiets David Cameron; de fick stöd av 40 respektive 22 procent.

I 13 långa år har Brown väntat på att få bli premiärminister. Men i och med söndagens partival är processen i gång, och på onsdag åker Blair och Brown i tur och ordning till drottning Elizabeth|II för att avgå respektive tillträda som Storbritanniens regeringschef.

Brown verkar börja med att flörta med den stora Irakkrigsfientliga opinion som drivit Blair från makten. Enligt The Sunday Times vill Brown upphäva den lag som begränsar protester mot Irakkriget i närheten av parlamentet.

Blair införde 2005 ett stopp för demonstrationer inom 800 meters radie från parlamentsbyggnaderna vid Themsen i centrala London. Lagen sågs som ett småsint försök att få bort Brian Haw, en fredsivrare som 2001 bosatte sig bakom en brokig slagordssamling på trottoaren mittemot parlamentet.

Haw bor dock kvar än, eftersom hans aktion redan var i gång när lagen infördes.

TT

Mer läsning

Annons