Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsvåg i Smedjebacken hejdad?

Annons

Antalet anmälda brott har stigit långsamt under de första åren på 2000-talet. Men från 2003 till 2005 visar siffrorna för det första kvartalet att ökningen är mer än 60 procent. Mellan januari och mars anmäldes 297 brott.

- Men i april har det sjunkit oerhört, så nu ligger vi under prognosen, säger Mats Winroth.

Anledningen är att vissa personer åkt fast och nu tillbringar tiden bakom galler. Det märks direkt i statistiken, eftersom klientelet som utför de flesta brotten är relativt snävt.

Straffen för dessa brott, det rör sig mest om inbrott och stölder, ligger sällan eller aldrig på över ett år. Sålunda är tjuvarna snart ute igen.

Att brotten ändå rusade i höjden, tror Winroth inte har med avlägsnandet av polisstationen i Ludvika att göra. Samtidigt erkänner han att polisen då kunde engagera sig mer i de brott som inträffade i kommunen.

Som NLT tidigare skrivit har vaktbolagen i Smedjebacken fått ökade befogenheter att ta hand om stökiga personer exempelvis vid torget. En utveckling som Mats Winroth inte är helt förtjust i.

- Det är bättre att vi får fler poliser.

På polisstationen i Ludvika får man en ny polis till sommaren och ytterligare två till jul. Dessvärre har man nyligen förlorat tre, varav två har gått i pension medan en avlidit.

- Sedan sysslar tre poliser med mordet i Avesta.

Fler poliser är numera ett väl upprepat mantra, men Winroth tror att politikerna fattat vinken.

- De är ganska engagerade i att få fler poliser. Jag hoppas det i alla fall.

Nu väntar en statistiskt sett intensiv period vad gäller anmälningar av brott. Från våren och fram till skolavslutningarna stiger siffrorna avsevärt.

- Då åker folk ut till sina sommarställen och ser allt som hänt. Men själva brotten kan fortfarande ha skett i december.

Enligt Mats Winroth är tryggheten i samhället ändå ganska god.

- Om man tittar på vad folk är rädda för, så är det främst att bli nedslagen och rånad. Men det är ett väldigt sällsynt brott och sker nästan aldrig. Det här är en trygg och bra plats att bo på.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons