Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsoffermyndigheten förskotterar inte

Annons

- Min klient får vänta tills gärningsmännen betalar, under tiden tickar ränta, förklarar 23-åringens advokat, Mats Bergh.

Normalt brukar, enligt Mats Bergh, brottsoffermyndigheten förskottera ett eventuellt skadestånd. Att myndigheten inte gör detta, beträffande 23-åringen, beror på att denne yttrade sig nedsättande mot de två män, som senare slog till honom.

Händelsen inträffade i en restaurangkö. En man trängde sig före 23-åringen, som då fällde ett nedlåtande yttrande om mannens utländska ursprung. 23-åringen fick efter yttrandet en smäll i ansiktet av mannen som trängt sig före, efter det slog en kamrat till mannen 23-åringen i ansiktet, så att han fick en näsfraktur.

Mora tingsrätt dömde männen för misshandel och förpliktade dem att betala sammanlagt 12450 kronor, varav 10 000 för kränkning, till 23-åringen.

Brottsoffermyndigheten konstaterar att 23-åringen, genom sitt yttrande om männens utländska ursprung, utsatt sig för ökad risk att skadas. Brottsoffermyndigheten sätter, bland annat med hänvisning till det, ner 23-åringens brottsskadeersättning till noll kronor.

Myndigheten konstaterar vidare att 23-åringen inte kan anses ha värnat om sin personliga integritet på ett sådant sätt att ersättning för en allvarlig kränkning kan lämnas.

- Tingsrättens dom om skadestånd står fast, och min klient kan vända sig till kronofogden för att få pengarna från gärningsmännen. I normala fall brukar brottsoffermyndigheten förskottera att skadestånd, men det är inte ovanligt att myndigheten ändrar tingsrättens dom.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons