Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsligheten sjunker

Annons

I tolv av länets 15 kommuner minskar brottsligheten. Undantagen är Avesta, Gagnef och Vansbro. Under juni månad anmäldes flest antal brott i länet. Siffran låg då på 2769.

Februari var den månad som minst antal brott anmäldes och siffran var då 1839. Vid en tillbakablick tre år syns tydligt att antalet anmälda brott sjunker.

Siffrorna gäller alltså antalet anmälda brott och även om det inte går att uttala sig om det totala antalet begångna brott utgår polisen ifrån att den faktiska brottsligheten i länet har minskat under 2006.

Den största minskningen av brott har skett för bilrelaterade brott, där minskningen är 22 procent. Dessa brott avser stöld av bil, försök till stöld av bil, inbrott i bil, och skadegörelse av bil.

För tillgreppsbrotten noteras också en minskning motsvarande 18 procent och stick i stäv med den nationella trenden minskar antalet anmälda våldsbrott i Dalarna. Minskningen ligger på 2,7 procent.

Polisen har dessutom lagt mycket kraft på att stävja rattonykterhet och uppnådde redan i november målet att genomföra 61 000 utandningsprov. Totalt stoppades 713 rattfyllerister och det är en ökning med 14 procent. Det är inom ramen för drograttfulla den störstas ökningen noteras.

Här ligger ökningen på 48 procent.

Polisen har vidare ökat insatserna för att komma till rätta med narkotikabrott.

Arbetet har inneburit att stävja innehav och eget bruk.

Antalet anmälda narkotikabrott speglar polisens prioritering av området.

Detta innebär att en ökning inte ska betraktas som en negativ utveckling, uppger polisen.

Ett nytt inslag i brottsbekämpningen är att det numer går att anmäla brott via internet. Denna möjlighet har funnits sedan två månader tillbaka och under den perioden har drygt 170 anmälningar inkommit.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons