Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brotten minskade 2005

Annons

Allt fler bedrägeri- och förfalskningsbrott polisanmäls i Dalarna, och ökningen har gått snabbt. Under 2005 var antalet anmälningar 1 355 stycken, tre år tidigare anmäldes drygt 800.

Kontokortsbedrägerierna utgör den största delen av anmälningarna. Här toppar Ludvika listan, tätt följt av Falun.

I Avesta anmäldes bara två fall av kontokortsfiffel i fjol, men Avestaborna leder när det gäller bedrägeri mot försäkringskassan.

Det är en jätteskräll på bara ett år: från tre anmälningar till 17. Avesta slår både Falun och Borlänge som hade elva respektive sju sådana anmälningar 2005.

- Ökade resurser hos försäkringskassan spelar naturligtvis in. Jag tror också att bidragsfusket har ökat, säger Bo Persson, dalapolisens presstalesman.

Enligt Brottsförebyggande rådet, som tagit fram statistiken, väntas bedrägerianmälningarna öka ännu mer när försäkringskassan nu anställer ett antal personer för att enbart jaga fuskare.

I det stora hela minskade den anmälda brottsligheten i Dalarna 2005. Bara i Avesta, Säter och Leksand sågs en ökning.

Malung har gjort en rejäl dykning.

- Det är svårt att säga vad det beror på. Det är drygt 300 färre brott vilket är väldigt mycket för lilla Malung, säger Bo Persson.

Anmälningarna om misshandel, våldtäkt och våldtäktsförsök fortsätter att öka. I fjol anmäldes 98 våldtäkter till polisen. Året innan var de 66.

Ökningen kan till stor del förklaras av en lagändring som trädde i kraft den 1 april 2005. Den innebär att vissa gärningar som tidigare rubricerades som sexuellt utnyttjande nu bedöms som våldtäkt.

KÄLLA: BRÅ MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons