Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brott att inte skylta med pris

Annons

Om du ser en vara eller en produkt i ett butiksskyltfönster ska den vara tydligt prismärkt.

Det framgår i den så kallade prisinformationslagen.

-Lagen finns för att vi konsumenter ska kunna få bra och tydlig prisinformation, säger Johan Adamsson som är jurist på Konsumentverket.

Längs handelsgatorna i centrala Ludvika efterföljs lagen inte helt och hållet. Vissa butiker märker några varor medan andra helt låter blir att prismärka sina skyltningsvaror.

- Det kan jag tänka mig, att lagen efterföljs lite si och så, säger Johan Adamsson.

Glas- och porslinbutiken Servis är en av de butiker som inte sätter ut priser på de varor som finns i skyltfönstren.

-Det är det absolut fulaste jag vet att sätta ut prislappar på skyltsakerna, säger butikschefen Ulf Nilsson och hävdar att man i Sverige inte behöver prismärka skyltvaror efter EU-inträdet.

Men det tillbakavisar Johan Adamsson och förklarar att EU:s regler är minimiregler som ger medlemsländerna möjlighet att ha strängare regler.

- Innan vi gick med i EU hade vi mycket utförligare regler och detaljstyrde mer. Nu är formuleringarna öppnare, men bestämmelserna i prisinformationslagen gäller ännu.

Enligt Johan Adamsson får Konsumentverket in ett par anmälningar årligen från konsumenter och konsumentvägledare gällande butiker som inte följer prisinformationslagen.

-Då kan vi kontakta butiken och uppmärksamma dem på att det är en lag de bryter mot och att det kan få rättsliga följder och böter med upp emot 200000 kronor, säger han.

På damklädesaffären Noblesse följer man inte heller lagen. Butikschefen Ritva Leskäle säger att hon inte tycker att det ser fräscht ut med prislappar på kläderna i skyltfönstren.

-Jag anser att prisinformationslagen är förlegad. Vi lurar inte in kunder i butiken genom att inte prismärka i skyltfönstren, säger Ritva Leskelä.

Men på bokhandeln Globe sköter man sin skyltfönsterprismärkning.

- Jag vet att lagen finns och att man ska skylta med sina priser och det gör vi. Det är helt okej, det är en service. Folk slipper komma in och fråga vad allt kostar, säger butiksbiträdet Laila Hanberg.

DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons