Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröstcancern upptäcktes inte i tid – landstinget gör lex Maria-anmälan

Inledningsvis bedömdes kvinnans knutor i bröstet som "tät vävnad". Senare visade en magnetkameraundersökning att det handlade om bröstcancer.
Nu gör Landstinget Dalarna gör en lex Maria-anmälan om händelsen.

Annons

En magnetkameraundersökning visade att en kvinna hade bröstcancer. Vid det laget hade cancern hunnit sprida sig till skelettet. Nu gör Landstinget Dalarna gör en lex Maria-anmälan om händelsen.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

40 år sedan premiären av Trafikmagasinet – firas med minnesprogram: "Har blivit retro"

Fikaguide: Här är samtliga kaféer i Dalarna som är med i White Guide – och resten av Sverige

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

I ett pressmeddelande om händelsen skriver Landstinget Dalarna att en kvinna född på 1960-talet, sökte vård vid flera tillfällen under knappt tio års tid på grund av att hon var orolig över knutor och svullnad i brösten.

Vid flera tillfällen gjordes mammografiundersökningar samt ultraljudsundersökningar. Vid dessa undersökningar upptäcktes ingen tumör. I stället bedömdes knutorna i bröstet som "tät vävnad".

2017 kallades patienten på screening för mammografiundersökning och då beslutades det även om en komplettering med en magnetkameraundersökning, MRT, av brösten. "Först då påträffas cancerförändringar i bägge brösten som tyvärr visar sig vara spridd också till skelettet", skriver Landstinget Dalarna i pressmeddelandet.

– Tät vävnad innebär att det är svårare att diagnostisera. MRT kan då vara ett komplement till undersökningen. Biopsi av vävnad skulle möjligen också kunna vara aktuellt, säger Helena Hellström chefläkare vid Landstinget Dalarna, i pressmeddelandet.

Hon fortsätter:

– I dag förekommer det något olika rutiner när i utredningen en patient ska genomgå magnetkameraundersökning i samband med bröstundersökningar. Detta måste självklart klargöras för att få en gemensam policy, liksom även diskussion kring när det ska göras ett vävnadsprov. Det är ett arbete som nu har påbörjats.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons