Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröstcancer ner efter hormonstopp

Annons

Insjuknandet i bröstcancer har sjunkit drastiskt i USA efter varningarna för tillskott av kvinnliga könshormoner i början av 2000-talet, visar forskare.

Mellan 2001 och 2004 sjönk antalet bröstcancerfall med 8,6 procent årligen.

Nedgången i bröstcancer sammanfaller med en kraftig minskning av hormonpreparat. Antalet recept på hormontillskott minskade från 61 miljoner år 2001 till 21 miljoner 2004.

Forskarna har analyserat statistik från National Cancer Institute och Läkartidskriften New England Journal of Medicine rapporterar deras resultat i sitt senaste nummer .

Sjukdomen började minska i vid halvårsskiftet 2002 och planade sedan ut i statistiken året därpå, skriver ledaren för studien, Donald Berry från University of Texas, i tidskriften. Nedgången är bland kvinnor över 50 år, det vill säga i den ålder då hormonpreparat oftast skrivs ut mot klimakteriebesvär.

Jämfört med andra riskfaktorer som påverkar insjuknandet i bröstcancer är nedgången för hormonrecepten den enda påtagliga förändringen mellan 2002 och 2003. Det är också den enda förändringen som ger en "möjlig förklaring till trenden", kommenterar National Institute of Health.

En liknande men inte lika tydlig minskning i antalet nya bröstcancerfall finns i svensk statistik, enligt Dagens Nyheter. Användningen av hormonersättningsmedel sjönk med 57 procent från 2000 till 2006. Mellan åren 2002 och 2003 har viss nedgång inträffat i antalet bröstcancerfall, uppger Cecilia Magnusson vid Institutionen för folkvetenskap vid Karolinska Institutet i Solna för tidningen.

Men enligt socialstyrelsens statistik fortsatte ökningen av bröstcancerfallen till och med 2003. Sveriges och Europas hälsovårdande myndigheter ändrade inte heller sina rekommendationer om hormontillskott förrän 2004.

TT

Mer läsning

Annons