Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Broöverfart förordas vid ABB

Annons

Det är, enligt projektledaren Anders Hjärtedal, det enda förslag som för närvarande är någorlunda konkret i arbetet med programförklaringen till den ”nya” riksvägen genom Ludvika.
Det var i förra månaden som tidningen kunde avslöja att kostnaderna för den radikala riksvägsombyggnaden beräknades uppgå till 205 miljoner kronor. Målsättningen är dock att hitta lösningar som minskar dem med minst 50 dito.
Den förslag till lösning som nu utkristalliserat sig för ABB-korsningen är ett led i dessa strävanden. Bron ersätter den i charetten presenterade modellen med en trafikmaskin på viadukten över Västeråsbanan och från denna en bro över till västra sidan respektive nedfarter även på motsatta sidan. Även lösningen med en tunnel under riksvägen och järnvägen har lämnats därhän.
– Bilden av en bro vid ABB-korsningen är det enda som känns någorlunda klart, säger projektledaren som trots allt hoppas att arbetsgruppen ska kunna lägga fram en komplett programförklaring redan före jul för så att den kan ställas ut i januari.
– Nu ska vi prata om vad den lösningen får för konsekvenser och vad den ger för möjligheter, fortsätter Hjärtedal.
En konsekvens blir att Malmgatan förvandlas till en brobacke där stigningen börjar redan öster om minigolfbanan. För villaägarna blir det ingen höjdare att få en vägbank bara några meter utanför sina fönster mot söder.
– Jag skulle tro att de får körbanan ungefär i höjd med övervåningens fönster. Men vi vet inte nu om villorna kan vara kvar. I samband med att detaljplanen ändras kan det komma krav på att vi måste lösa in dem. Kommer det ett åläggande från en myndighet är det inte mycket vi kan göra åt det, klargör han.
Rivningshotade är även för tio villor vid Grängesbergsvägen, sju dito på Valhalla, Wing Wa-huset, bussgaraget och 17 bilgarage hos bostadsrättsföreningen Hästen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons