Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bronsstaty flyttad men missnöje gror

Annons

Tallinns ryssar vallfärdar till sin bronssoldat på stadens stora krigskyrkogård.

Flytten av det kontroversiella krigsminnet är över. Nu har polisen kopplat ett fast grepp om staden för att avvärja nya upplopp.

Ett hav av röda nejlikor täckte marken på första maj. Minnesljusen brann och tonårsflickor lät fotografera sig framför statyn. I den värmande vårsolen tycktes folkmassan redan ha accepterat den estländska regeringens flytt av det sovjetiska krigsmonumentet och dess soldatgravar.

Men skenet bedrog.

Sergej, 24-årig advokat, var arg och besviken.

Den 9 maj är den sovjetryska segerdagen (mot Nazityskland 1945). I Tallinn har den i sex decennier högtidlighållits invid bronssoldaten, som till i fredags stod i innerstan.

Regeringens beslut att flytta statyn utlöste protester och våldsamma upplopp. Polisen förlorade då kontrollen, men har nu tagit ett fast grepp om staden.

Offentliga möten och försäljning av alkohol har förbjudits och ordningsmaktens närvaro är massiv.

I gathörnen står grupper av tre, fyra poliser i självlysande gula västar. När skymningen faller tätnar patrullerna och då och då kommer tjugotalet taktfast trampande poliser marscherande genom centrum.

Redan på första maj trotsade ett par hundra personer mötesförbudet och samlades utanför Ryska kulturcentret i Tallinn. Folk ropade på regeringens avgång men tystades av polis.

Enligt polis på plats gjordes inga gripanden. Men folksamlingar är förbjudna i Tallinn fram till den 11 maj. Det rådande förbudet mot försäljning av alkohol har förlängts till den 10 maj.

Valborgsmässoafton och natten till första maj blev lugna i huvudstaden. Men enligt polisen uppmanas det på internet till samlingar som kan bli hot mot allmän ordning. Man räknar främst med oroligheter kring den 9 maj.

Regeringens avgång krävs även av den estniska politiska oppositionen liksom av en del oberoende röster, bland dem sociologen Juhan Kivirähk, en av Estlands mest framträdande politiska kommentatorer.

Regeringen har vunnit slaget om monumentet men förlorat medborgarnas förtroende och bör avgå, fastslog Kivirähk i en fränt håller artikel i Eesti Päevaleht i måndags.

TT

Mer läsning

Annons