Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bronssoldaten manar till fred

Annons

På måndagen framträdde huvudpersonen i den senaste veckans nationella konflikt i Estland. Den omstridde bronssoldaten visades upp på en stor krigskyrkogård i Tallinn.

Mot en fond av cypresser står statyn omgiven av tusentals ryska soldatgravar från andra världskriget.

Den reslige soldaten har hängt geväret över axeln och med böjt huvud och blottad nacke sörjer han sina stupade kamrater.

Det är en fridfull scen, overklig i sin kontrast till förra veckans upplopp, våld, plundring och mordbränder i Tallinn, som utlöstes av regeringens beslut att flytta statyn från innerstan.

Nu ser monumentet ut att mana till fred. Men den stora frågan är om den ryska minoritetens frustrerade unga kommer att acceptera soldatens nya plats eller om ytterligare protester är att vänta.

På måndagen meddelade försvarsdepartementet att man funnit nio kistor vid utgrävningar där statyn tidigare stod invid en busshållplats. Kvarlevorna ska identifieras och eventuella soldater får göra sällskap med monumentet till krigskyrkogården.

Striden om bronssoldaten står nu inte bara mellan ryssar och ester. Det estniska samhället är chockat efter upploppen och premiärminister Andrus Ansips avgång krävs från oväntat håll.

En av Estlands mest framträdande politiska kommentatorer anklagar Ansips regering för att medvetet ha provocerat fram ryskspråkiga ungdomars skadegörelse och plundring i huvudstaden.

Sociologen Juhan Kivirähk hävdar att regeringen inför omvärlden ville skapa bilden av "avskum" som man inte kan förhandla med. På så sätt kunde man snabbt flytta bort det kontroversiella sovjetiska krigsmonumentet, menar han.

Regeringen har vunnit slaget om monumentet men förlorat medborgarnas förtroende och bör avgå, fastslår Kivirähk i sin fränt hållna artikel i Eesti Päevaleht.

Samtidigt belägrades på måndagen Estlands ambassad i Moskva för fjärde dagen i rad av hundratals ryska aktivister och demonstranter, som protesterade mot flytten av bronssoldaten i Tallinn.

Enligt utrikesminister Urmas Paet kom lejonparten av demonstranterna från Kremltrogna ungdomsorganisationer. Byggnaden angreps bland annat med stenar. Diplomaterna var som gisslan, enligt Estlands president.

Ambassadören fick hjälp av polis att ta sig ut, och en gravid kvinna och hennes lilla dotter fick föras ut med hjälp av specialstyrkan Omon.

Ryssland fick ta emot en officiell protest från Tallinn, som ansåg att de estländska diplomaternas liv och hälsa är i fara.

Oroligheterna i Moskva pågick samtidigt som en delegation från det ryska underhuset, duman, anlände till Tallinn. Ledamöterna vägrade att möta folk från estländska UD men förklarade att de inte vill att Ryssland ska bryta sina förbindelser med Estland.

TT

Mer läsning

Annons