Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bron som retade - och äggen som gladde

Annons

Bron som delar Gagnef

Flottbrobygget inleddes i september och den nya bron togs, utan ceremonier, i bruk den 9 november. Bron delade Gagnef i två läger - ett som hatar den och ett som gillar den. Vägverket undvek kontroverser genom att hoppa över invigningen.

Glest med poliser

I februari återstod endast en femtedels polis. Polisstationen är bemannad av en man en dag i veckan...

Grabb Kalle hyllades

Den 22 februari utdelades en ovanlig hedersbetygelse. Djuråsprofilen Grabb Kalles Gunnar fick en cykel av kommunen - ett tack för hans arbete för att hålla landskapet öppet.

Kyrkoherden gick

I mars uppmärksammades turbulensen inom kyrkan. I slutet av året ledde den till att kyrkoherde Sofie Lewerentz sade upp sig från sin tjänst.

Bäst i ekonomi

I april konstaterade Statistiska Centralbyrån att Gagnefs kommun har den bästa ekonomin i Dalarna. Vilket så småningom ledde till en skattesänkning med inte mindre (eller inte mer) än sex öre.

Beslutet som skrotades

I april beslutade kommunen att köpa Folkets hus för att skapa ett Ungdomens hus, men ett halvår senare återtogs beslutet. Folkan blir nu i stället auktionslokal.

Huset på plats igen

I april kunde det efter en storbrand återuppbyggda hyreshuset i Gagnefs stationssamhälle tas i bruk av nya hyresgäster.

Sålt bolag blev två

Jan Åkerström sålde i maj sitt familjeföretag i Bj örbo och företaget delades i två nya separata bolag.

Luftrummets mästare

Samma månad upptäcktes att ett pilgrimsfalkspar häckade på Djurmo klack. Häckningen blev mycket uppmärksammad och hundratals intresserade följde ungarnas öden.

Otäcka bränder

Två otäcka bränder inträffade i oktober och november, då en familj i Djurås och en i Dala-Floda blev hemlösa. Vid Dala-Flodabranden hotades även hembygdsgården, men den kunde i sista stund räddas.

Trotjänare avgår

Jaak Kerstell lämnar kommunpolitiken efter den här mandatperioden, fick vi veta i början av november. Vem som ska efterträda honom vet ännu så länge ingen säkert, även om det spekuleras kring Anki Enevoldsen...

Rektorn köptes ut

I årets sista dagar köptes Mockfjärdsskolans rektor Rainer van Groote ut av kommunen. Kostnad: 468 000 kronor.

Julklapp - från EU

Som en julklapp kom några dagar senare drygt en halv miljon EU-kronor till en grundlig (!) undersökning av möjligheterna att skapa en båttrafikled på Österdalälven. Hindren finns i Gagnef/Djura och består av broar och kraftverk.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons