Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brittiska militärer släppta i Iran

Annons

De 15 brittiska militärer som hållits fångna i Iran har släppts. Irans president Mahmoud Ahmadinejad säger att Storbritannien lovat att gränshändelsen inte ska upprepas, men att frisläppandet sker av "islamisk god vilja".

Mahmoud Ahmadinejad avslutade på onsdagen en timslång presskonferens i Teheran med att säga att han är sorgsen över att Storbritannien kränkt Irans gräns och att Londonregeringen inte är "modig nog" att erkänna sitt misstag. Men, fortsatte presidenten:

Ahmadinejad lämnade därefter podiet för att utanför lokalen hälsa på fångarna. Iransk tv visade när han skakade hand och glatt språkade med de 15 britterna.

För pressen hade presidenten förklarat att den brittiska regeringen i ett brev har lovat att händelsen i de omtvistade iransk-irakiska gränsvattnen inte ska upprepas. Han förnekade dock att brevet skulle ha utlöst frisläppandet.

Under onsdagen rapporterades också att de fem iranier som greps av amerikanska styrkor inne i Irak i januari ska få träffa en iransk diplomat. Alla parter förnekade dock att detta skulle ha något med frisläppandet av britterna att göra.

USA anklagar de fem, som greps på ett iranskt kontor i den nordirakiska staden Arbil, för att vara medlemmar av ett elitförband inom Irans revolutionsgarde. Iran vidhåller att männen är diplomater som arbetade på ett "konsulat".

Exakt hur britternas färd hem ser ut är oklart. De ska tas om hand av brittisk ambassadpersonal, men flyget hem väntas inte gå förrän under torsdagen.

Trots andan av generositet passade Ahmadinejad under sin presskonferens på att dela ut en del kängor till Storbritannien. Han kungjorde en tapperhetsmedalj till befälhavaren för den styrka från Revolutionsgardet som tillfångatog de 15 brittiska militärerna i Persiska viken.

Och Storbritanniens jämställdhetspolitik går inte hem hos Irans ledare.

TT

Mer läsning

Annons