Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brittiska Iranmilitärer får åka hem

Annons

De 15 brittiska militärer som hållits fångna i Iran släpps. Syrien uppges ha spelat en avgörande roll i upplösningen av det storpolitiska dramat.

Därmed motsades presidenten själv, som vid en presskonferens tidigare sagt att "de åker hem i dag". Med hela världens tv-blickar riktade mot sig höll Ahmadinejad hov i andra ämnen i en timme innan han gjorde sensation:

Sedan lämnade han podiet för att utanför lokalen hälsa på fångarna. Iransk tv visade när han skakade hand och glatt språkade med de 15 britterna.

Tony Blair uttryckte timmarna senare lättnad över att dramat som skakat världspolitiken och oljemarknaden verkar vara över.

Med det sistnämnda kan Blair anspela på Qatar och den i så fall något oväntade allierade Syrien. Medier i både Mellanöstern och London rapporterar att de två länderna hade nyckelroller i dramats upplösning, något som också Damaskusregimen bekräftar.

Trots andan av generositet passade Ahmadinejad under sin presskonferens på att dela ut en del kängor till Storbritannien. Han kungjorde en tapperhetsmedalj till befälhavaren för den styrka från Revolutionsgardet som tillfångatog de 15 brittiska militärerna i Persiska viken.

Och Storbritanniens jämställdhetspolitik går inte hem hos Irans ledare.

TT

Mer läsning

Annons